Monday, March 18, 2013

Penulis Berperanan Corak Keperibadian Dan Ketamadunan Masyarakat - Muhyiddin


Penulis Berperanan Corak Keperibadian Dan Ketamadunan Masyarakat - Muhyiddin


KUALA LUMPUR: Penulis memainkan peranan yang amat penting dalam mencorak serta membentuk keperibadian dan ketamadunan sesebuah masyarakat, kata Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.
Beliau berkata, setiap hasil penulisan mempunyai idealisme serta magisnya yang tersendiri, dan ia tentunya turut menonjolkan daya intelek penulis.
"Kita sedia maklum bahawa pada kebanyakan masa, pemikiran masyarakat dipengaruhi oleh bahan-bahan bacaan dan penulisan tanpa mengira genre.
"Saya percaya golongan penulis sememangnya dianugerahkan dengan ketajaman pemikiran, justeru pepatah 'mata pena adalah lebih tajam daripada mata pedang' masih lagi relevan pada hari ini," katanya.
Beliau berkata demikian ketika berucap pada majlis pelancaran sepuluh buku penulis wanita terbitan terkini Institut Terjemahan dan Buku Malaysia (ITBM) dan Persatuan Penulis Nasional Malaysia (PENA) sempena lawatan kerja ke Kedai Buku 1Malaysia di Pusat Transformasi Bandar (UTC) Pudu Sentral di sini, Isnin.
Dalam pada itu, Muhyiddin berkata wanita kini juga mampu menyumbang kepada peningkatan ekonomi negara dan membantu membentuk minda masyarakat sungguhpundengan hanya bekerja dari rumah, melalui bidang penulisan.
Katanya, walaupun pada awal kemunculan kesusasteraan di negara ini, penglibatanpengarang wanita tidak begitu ketara, namun keadaan telah berubah.
Beliau berkata, sifat semula jadi wanita yang menjadikan mereka lebih tekun apabila berkarya adalah realiti yang tidak dapat dinafikan sekali gus membuktikan keupayaan perjuangan sastera wanita yang selama ini didominasi penulis lelaki.
"...dan telah terbukti, penulis wanita kini juga menjadi sebahagian daripada khazanah kesusasteraan tanah air. Malahan dalam beberapa aspek, penulis wanita dilihat lebih dominan berbanding penulis lelaki," katanya.
Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran berkata, kerajaan sentiasa memberi sokongan di atas segala usaha yng dilakukan menerusi pelbagai dasar, program, prasarana dan dana yang bersesuaian bagi mewujudkan persekitaran yang kondusif demi pembangunan bidang kesusasteraan, penulisan dan penerbitan tanah air.
Katanya, adalah wajar golongan penulis diberi sokongan dan platform yang tepat bagi membangunkan bidang penulisan seperti penganjuran Bengkel Penulisan dan Penerbitan di enam zon di seluruh negara pada tahun lepas oleh ITBM dan Pena.
"Saya yakin kerjasama sebegini mampu merangsang penulis untuk lebih giat berkarya dan menghasilkan penulisan lebih berkualiti dalam usaha membentuk bangsa Malaysia yang cemerlang minda dan cerdas akal," katanya.
Sementara itu, Muhyiddin berkata kemunculan Kedai Buku 1Malaysia adalah tepat kerana dilihat mampu membantu memastikan karya penulis tempatan disebarluaskan kepada masyarakat.
Katanya, melalui Kedai Buku 1Malaysia juga, golongan penulis dan penerbit buku diberi peluang mempromosi dan meluaskan jaringan pemasaran buku yang diterbitkan di seluruh negara termasuk di kawasan luar bandar.
"Harapan saya agar semua penulis dapat memanfaatkan sebaik-baiknya ruang yang disediakan agar usaha ini dapat membantu memupuk dan menyuburkan budaya membacadalam kalangan rakyat Malaysia," katanya.
Pada majlis pada Isnin, Timbalan Perdana Menteri melancarkan karya terkini 10 penulis wanita tempatan yang membuktikan kaum wanita di Malaysia berketrampilandalam bidang penulisan dan kesusasteraan.
Buku yang dilancarkan melibatkan genre novel, kumpulan cerpen, puisi dan karya umum merangkumi aspek keagamaan, kemanusiaan, kebudayaan, alam semula jadidan kekuatan wanita menghadapi cabaran selain memberi manfaat serta menambah nilai moral kepada pembaca.
Sepuluh penulis wanita tempatan itu ialah Dayangku Mastura, Hamiza Hamzah (Nilamsuri), Rebecca Ilham, Rositah Ibrahim, Siti Zaleha Hashim, KathirinaSusanna Tati, Kamariah Kamaruddin, Faridah Abdul Hamid, Sasya Zainal dan Siti Zainon Ismail.
Kesemua buku itu boleh didapati di Kedai Buku 1Malaysia atau rangkaian kedai buku utama di seluruh negara selain boleh dibeli secara dalam talian menerusi laman E-Beli-belah ITBM di ecommerce.itnm.com.my. - BERNAMA